NL FR
UNAS-NUAS

Beroepsplichten

Beroepsplichten header

Beroepsplichten

Vragen over de beroepsplichten?
> klik hier
 

Opleidingen
Scholen audiologie

Vlaanderen
Vives (Brugge)
Artevelde Hogeschool (Gent)
Hogent (Gent)
Ugent (Gent)
Thomas More (Antwerpen)

Wallonië
Institut Libre Marie Haps (Brussel)

Wetgeving

Bevoegdheden om te oefenen in België
Regelgeving van kracht sinds 1 januari 2012

  • Als u beide beroepen uitoefent, moet u voor elk beroep apart een certificering aanvragen
  • Door het RIZIV erkende auditors die tevens als audioloog werkzaam zijn, dienen een aanvraag tot erkenning als audioloog in.
  • Sinds 01/01/2013 mogen alleen audiciens en hoorspecialisten met
    een door de minister van Volksgezondheid goedgekeurde
    accreditatie het beroep uitoefenen.

Waarom?

De paramedische beroepen, waaronder audiologen en gehoorspecialisten, zijn onderworpen aan wettelijke voorschriften in België (A.R. van 04/07/2004 gepubliceerd M.B. 09/08/2004 p59429). Dit A.R. is van toepassing sinds 01/01/2012 (A.R. van 24/10/2011 gepubliceerd M.B. 24/11/2011 p69482).

Accreditatie is het proces waarbij de FOD Volksgezondheid audiologen en audiciens erkent als kwaliteitsvolle professionele referent voor de bevolking.

Er wordt gestreefd naar:

  • Legitimering van het beroep: accreditatie biedt bescherming van de beroepstitel en het beroep. Het is verboden om als audioloog of audicien te improviseren.
  • Beroepsopleiding valideren: accreditatie garandeert dat de audioloog en de auditor ook daadwerkelijk een beroepsopleiding hebben gekregen die voldoet aan de gestelde  voorwaarden. Het vertegenwoordigt een garantie dat de professional zijn kennis actualiseert door het volgen van permanente bij- en bijscholing.
  • Erken hun vaardigheden: alleen de bevoegde beroepsbeoefenaar voert de diensten uit die in het koninklijk besluit worden vermeld.
  • Verduidelijk werving voor werkgevers.
  • Bied de garantie van het leveren van professionele kwaliteitsdiensten. Accreditatie bevestigt dat de audioloog en de audicien voldoen aan de eisen voor de uitoefening van het beroep.

Erkenning is gericht op alle audiologen en audiciens, ongeacht de sector(en) waarin zij actief zijn. Sinds 01/01/2012 is goedkeuring verplicht. Er was een overgangsperiode van 1 jaar toegestaan. Sinds 01/01/2013 mogen alleen audiciens en hoorspecialisten met een door de minister van Volksgezondheid goedgekeurde accreditatie het beroep uitoefenen.

Goedkeuring & Visa

Sinds 2012 geeft het ministerie automatisch toestemming aan studenten om een ​​Belgisch diploma te behalen (je moet het aanvragen!). Voor buitenlandse professionals moet een specifieke aanvraag worden gedaan en moet aan de vereiste voorwaarden worden voldaan (diploma, stage-uren, enz.).
Het verkrijgen van het erkenningsnummer gaat vergezeld van een Visa-nummer, eveneens verplicht voor de uitoefening van het beroep in België.

Goedkeuring

De accreditatie kan tijdelijk verloren gaan als de beroepsbeoefenaar (audioloog of audicien) zijn verplichtingen (ethiek, reclame, permanente educatie, enz.) niet nakomt. Deze schorsing kan worden opgeheven zodra de periode van ontbering is geëindigd of de tekortkoming is opgevuld (met name in het geval van een gebrek aan permanente opleiding).

Visa

Het visum wordt maar één keer verleend! Het machtigt een persoon om in België te oefenen omdat hij daartoe in staat is. Als het visum om een ​​zeer specifieke reden wordt ingetrokken, is het definitief. Deze sanctie is enkel voorbehouden voor zeer ernstige gevallen van beroepsfout.

Wens je op de hoogte te blijven van UNAS-NUAS?

> Lid worden?
Beroepsplichten banner

Wens je op de hoogte te blijven van UNAS-NUAS?

> Lid worden?
Scroll up